Lozabe Crianza
Sytě červené rubínové víno s fialovými odstíny s vůní zralého ovoce a s nádechem kakaa a sladkého koření. Víno je svěží a elegantní s dobrou strukturou, příjemné a hedvábné s dobře integrovanou kyselinkou a příjemnou chutí. Hodí se k uzenému sýru, rybám, grilovaným červeným masům. Podávejte při teplotě 16 °C - 18 °C. Víno by mělo být otevřeno alespoň 30 minut před podáváním.
- Výrobce / značka: Lozabe
- Země: Španělsko
- Oblast: Valencia Denominacion de origen proteiga
- Obsah alkoholu: 13,5 %
- Barva vína: červená
- Alergeny: obsahuje siřičitany
Kategorie: | Víno |
---|---|
Hmotnost: | 1.5 kg |
Jeho název je odvozen od sklepů nebo sklepů, tradičních místností pro skladování vína v sudech nebo lahvích.
Zpracování
Vyrobeno podle tradiční metody (známé též jako Méthode Champenoise nebo Méthode traditionalelle), díky které má jemné bublinky, podobně jako šampaňské. Cava vyžaduje proces dvojité fermentace. První fermentace, známá také jako alkoholová fermentace, se provádí většinou ve velkých nerezových tancích s řízenou teplotou. Druhá fermentace probíhá uvnitř stejné láhve, která se poté dostane ke spotřebiteli.


Odrůda
Hlavní odrůdy používané při výrobě cava jsou bílé hrozny: Macabeo, Charelo a Parellada. Každý z nich poskytuje cava vlastnosti, které se vzájemně doplňují:
- Macabeo přináší sladkost a vůni,
- Parellada poskytuje jemnost, svěžest a aroma,
- Charelo poskytuje tělo a strukturu.
Používají se i další odrůdy jako Chardonnay nebo Pinot Noir a v menší míře Subirat parent (Malvasía). Pro rosé cavas se používají černé odrůdy Garnacha, Monastrell a Bonicaire.
Cukr
Vzhledem ke svým vlastnostem cava stěží vyžaduje doslazování. Doslazovací roztok je obvykle tvořen vínem a cukry, kterým je doplněno malé množství tekutiny ztracené během procesu degoržování. Množství cukru určí typ výsledné cava. Stejně jako šampaňské se i cava vyrábí různě sladká:
- Brut Nature do 3 g, bez přídavku cukru
- Extra Brut do 6 g cukru na litr
- Brut do 12 g cukru na litr
- Extra Seco mezi 12 a 17 g cukru na litr
- Seco mezi 17 a 32 g cukru na litr
- Semiseco mezi 32 y 50 g cukru na litr
- Dulce více než 50 g cukru na litr


Zrání
Cava vyžaduje minimální dobu zrání v láhvi 9 měsíců. Podle doby zrání může být cava:
- Jóven - mladá (9 až 15 měsíců)
- Reserva (15 a 30 měsíců)
- Gran reserva (více než 30 měsíců)
Párování
Jeho původ z mírnějšího klimatu než u jiných šumivých vín produkuje sušší vína bohatá na nuance, a proto se skvěle kombinují s téměř všemi druhy kuchyní na světě.
