3 hodnocení

Exkluzivní set Cava Bisila

Exkluzivní set tři lahví španělského sektu Cava Bisila. Vhodné také jako dárek.

Set obsahuje tři láhve:

  • 1x Cava Bisila Edición Especial Brut Nature,
  • 1x Cava Bisila Brut Nature,
  • 1x Cava Bisila Rosé.
Skladem
Kód: 5269
899 Kč
Kategorie: Sekty
Hmotnost: 4.5 kg
Doprava Zdarma od 1990 Kč.
Doprava Zdarma
Jedinečná chuť
Jedinečná chuť
Poradíme s výběrem
Poradíme s výběrem
To nejlepší ze Španělska
To nejlepší ze Španělska

Cava je španělské šumivé víno, které je často srovnáváno s francouzským šampaňským. Je vyráběna pomocí tradiční metody, která zahrnuje druhotnou fermentaci vína v lahvi.

Zpracování

Vyrobeno podle tradiční metody (známé též jako Méthode Champenoise nebo Méthode traditionalelle), díky které má jemné bublinky, podobně jako šampaňské. Cava vyžaduje proces dvojité fermentace. První fermentace, známá také jako alkoholová fermentace, se provádí většinou ve velkých nerezových tancích s řízenou teplotou. Druhá fermentace probíhá uvnitř stejné láhve, která se poté dostane ke spotřebiteli.

Odrůda

Hlavní odrůdy používané při výrobě cavy jsou bílé hrozny: Macabeo, Charelo a Parellada. Každá z odrůd poskytuje cavě vlastnosti, které se vzájemně doplňují:

  • Macabeo přináší sladkost a vůni,
  • Parellada poskytuje jemnost, svěžest a aroma,
  • Charelo poskytuje tělo a strukturu.

Používají se i další odrůdy jako Chardonnay nebo Pinot Noir a v menší míře Subirat parent (Malvasía). Pro rosé se používají odrůdy Garnacha, Monastrell a Bonicaire.

Cukr

Vzhledem ke svým vlastnostem cava nevyžaduje doslazování. Doslazovací roztok je obvykle tvořen vínem a cukry, kterým je doplněno malé množství tekutiny ztracené během procesu degoržování. Množství cukru určí typ výsledné cavy. Stejně jako šampaňské se i cava vyrábí různě sladká:

  • Brut Nature do 3 g, bez přídavku cukru
  • Extra Brut do 6 g cukru na litr
  • Brut do 12 g cukru na litr
  • Extra Seco mezi 12 a 17 g cukru na litr
  • Seco mezi 17 a 32 g cukru na litr
  • Semiseco mezi 32 y 50 g cukru na litr
  • Dulce více než 50 g cukru na litr

Zrání

Cava vyžaduje minimální dobu zrání v láhvi 9 měsíců. Podle doby zrání může být cava:

  • Jóven - mladá (9 až 15 měsíců)
  • Reserva - (15 a 30 měsíců)
  • Gran reserva - (více než 30 měsíců)

Párování

Cava pochází z  mírnějšího klimatu, než je tomu u jiných šumivých vín a produkuje sušší vína bohatá na nuance, a proto se skvěle kombinují s téměř všemi druhy kuchyní na světě.

 
Zpět do obchodu