Cava Bisila Brut
Cava Bisila Brut je osvěžující suché šumivé víno z vinařství Bisila. Vzniklo spojením odrůd Macabeo a Chardonnay a vyznačuje se žlutou barvou s jemnými zelenými tóny, jemnými bublinkami, intenzivní vůní hrušek a jablek s náznakem tónů limetky a bílých květů. Víno pochází z oblasti Valencie ve Španělsku.
Výborně se hodí k různým pokrmům, jeho elegantní květinová chuť a dlouhotrvající tóny ideálně doplní tapas, mořské plody, sushi, kuřecí i pikantní pokrmy i saláty. Má nízký obsah cukru, což znamená, že není příliš sladké, a to mu umožňuje dobře spolupracovat s různými chutěmi.
Celkově platí, že Cava Bisila Brut je vynikající volbou, pokud hledáte víno, které skvěle doplní různé pokrmy, a jeho vlastnosti mu umožňují snadno se sladit s mnoha různými chutěmi.
- Výrobce / značka: Bisila
- Země: Španělsko
- Oblast: Valencia Denominacion de origen proteiga
- Obsah alkoholu: 11,5 %
- Druh vína: šumivé víno
- Odrůda vína: 80 % Macabeo, 20 % Chardonnay
- Barva vína: bílá
- Alergeny: obsahuje siřičitany
Kategorie: | Sekty |
---|---|
Hmotnost: | 1.5 kg |
Cava je španělské šumivé víno, které je často srovnáváno s francouzským šampaňským. Je vyráběna pomocí tradiční metody, která zahrnuje druhotnou fermentaci vína v lahvi.
Zpracování
Vyrobeno podle tradiční metody (známé též jako Méthode Champenoise nebo Méthode traditionalelle), díky které má jemné bublinky, podobně jako šampaňské. Cava vyžaduje proces dvojité fermentace. První fermentace, známá také jako alkoholová fermentace, se provádí většinou ve velkých nerezových tancích s řízenou teplotou. Druhá fermentace probíhá uvnitř stejné láhve, která se poté dostane ke spotřebiteli.


Odrůda
Hlavní odrůdy používané při výrobě cavy jsou bílé hrozny: Macabeo, Charelo a Parellada. Každá z odrůd poskytuje cavě vlastnosti, které se vzájemně doplňují:
- Macabeo přináší sladkost a vůni,
- Parellada poskytuje jemnost, svěžest a aroma,
- Charelo poskytuje tělo a strukturu.
Používají se i další odrůdy jako Chardonnay nebo Pinot Noir a v menší míře Subirat parent (Malvasía). Pro rosé se používají odrůdy Garnacha, Monastrell a Bonicaire.
Cukr
Vzhledem ke svým vlastnostem cava nevyžaduje doslazování. Doslazovací roztok je obvykle tvořen vínem a cukry, kterým je doplněno malé množství tekutiny ztracené během procesu degoržování. Množství cukru určí typ výsledné cavy. Stejně jako šampaňské se i cava vyrábí různě sladká:
- Brut Nature do 3 g, bez přídavku cukru
- Extra Brut do 6 g cukru na litr
- Brut do 12 g cukru na litr
- Extra Seco mezi 12 a 17 g cukru na litr
- Seco mezi 17 a 32 g cukru na litr
- Semiseco mezi 32 y 50 g cukru na litr
- Dulce více než 50 g cukru na litr


Zrání
Cava vyžaduje minimální dobu zrání v láhvi 9 měsíců. Podle doby zrání může být cava:
- Jóven - mladá (9 až 15 měsíců)
- Reserva - (15 a 30 měsíců)
- Gran reserva - (více než 30 měsíců)
Párování
Cava pochází z mírnějšího klimatu, než je tomu u jiných šumivých vín a produkuje sušší vína bohatá na nuance, a proto se skvěle kombinují s téměř všemi druhy kuchyní na světě.
